Horari de visites: de dilluns a divendres de 9:30h a 13:30h.
I a la tarda i caps de setmana a partir d’una hora abans de les representacions i fins la finalització de les mateixes.

Miquel Mas. Va néixer a Rubí (Barcelona), el 1948.
Va exposar per primera vegada als 13 anys. Va estudiar disseny gràfic a l’Escola Massana i litografia al Conservatori de les Arts del Llibre de Barcelona.
La combinació de la tècnica realista i detallista, així com la creació d’un univers temàtic i figuratiu personal, li van valer la invitació per participar en l’exposició col·lectiva “Grans realistes”, celebrada en el gaudinià marc de la Pedrera (Barcelona, 1981).
El realisme va esdevenint progressivament fantàstic; poblat de referències oníriques; de fragments romànics, gòtics, barrocs, modernistes…
Ha realitzat escenografies per a espectacles de dansa, teatre i òpera.
Des de l’any 1976, en el qual es comença a dedicar plenament a la pintura, ha exposat a: Rubí, Barcelona, Terrassa, Igualada, Sabadell, Girona, Vic, Palma de Mallorca, Madrid, Saragossa, Castelló, Galícia, Düsseldorf (Alemanya), Guadalajara (Mèxic) i Clichy (França).

L’exposició consta de 9 dibuixos a llapis de gran format (70×100 cm) i dues pintures (122 x135 cm), una d’elles, un retrat del seu pare, de l’any 1997.

HUMANS

[…] El retrat escarit i convencional, però solvent, ens aporta sempre la imatge d’algú segons la interpretació de l’artista. Diu del pintat i diu de qui el pinta. En el retrat elaborat i culte, aquest dir de les persones representades i de l’artista es fa més intens i carregat de detalls i matisos.

La mirada dels figurants pren sovint una força anunciadora que interpel·la l’observador.

Les mirades, les expressions, els rictus que –amb difuminats, pessics i subratllats–l’artista és capaç d’incorporar als quadres, ens parlen de la seva entitat com a obra d’art i ens proporcionen el seu propi context d’interpretació; els elements per arribar a comprendre-la, per copsar-ne els sentits.

Amb la seva precisa i sofisticada tècnica de construcció de les superfícies dels rostres, Mas no només ens trasllada estats d’ànim conjunturals de les persones dibuixades i pintades, sinó que també ens tradueix aquelles qualitats profundes i subtils que les vinculen al bagatge de les seves complexes tradicions culturals.

Pel geni interpretador i representador dels traços de Miquel Mas podem descobrir elements fonamentals de les identitats d’alguns “humans” i de les narracions que les constitueixen. Sota la superfície de les faccions que Mas homenatja s’hi percep tensió neuronal, circulació de la sang. I si posem el dit –com els contempladors de poca fe– a les temples dels rostres dels retrats, hi percebrem la ressonància espectral d’un bategar remot. El codi que conté encriptats els seus relats. Perquè és així que, en l’obra de Mas, el realisme i l’hiperrealisme es fan expressionisme.

Cantant el divers. Exposant el desigual. Denunciant l’injust.

Joan Manuel Tresserras