DEL 4 AL 28 D’OCTUBRE
De dijous a dissabte a les 20:30 h. Diumenge a les 18:00 h.
Preu:18€. SALA GRAN. Espectacle en castellà.
Banner_jornadaD’ ETTORE SCOLA en versió de RODOLF SIRERA

Intèrprets:
Rafael Calatayud Gabriel
Victoria Salvador Antonieta
Eli Iranzo La Portera

Companyia LA PAVANA

Escenografia: Jaume Pérez
Vestuari: Alejandro Sáez de La Torre
Il·luminació: Sergio Méndez Latorre
Realització audiovisual: Francesc Jiménez
Direcció: Rafael Calatayud

Són moltes les adaptacions teatrals que, des de la seva estrena el 1977, s’han realitzat de la pel · lícula Una giornata particolare. Narra la commovedora història d’una trobada, convertit en desacord, entre dues humils éssers, víctimes de la societat feixista de Mussolini.

La nostra proposta d’adaptació tracta d’acostar l’obra l’entorn social i històric de l’espectador espanyol, mantenint en tot moment fidel a l’esperit del text original. La localització geogràfica es modifica: passem de la Itàlia de Mussolini a l’Espanya de Franco, i l’any 1938 a 1940.I, encara que Hitler no va visitar mai Espanya, sí ho va fer un dels més alts jerarques del règim nazi, Heinrich Himmler, l’octubre de l’esmentat any de 1940. La visita tenia un doble objectiu: preparar el partit que pocs dies després mantindrien a Hendaia Franco i Hitler i visitar, de passada, el monestir de Montserrat, a la recerca de preteses empremtes del Grial, una de les obsessions ocultistes del cap de la maquinària repressiva del règim nazi. I, a semblança del que va passar a Roma, a Himmler se li va tributar, tant a Madrid com a Barcelona, una acollida excepcional ¬-banderes, uniformes, músiques militars i masses enfervoreixides ¬ – presidida pel “cuñadísimo”, com es coneixia en l’època al recentment nomenat ministre d’AfersExteriors de Franco, Ramon Serrano Súñer.

La història d’aquests dos personatges commou i remou per dins; Gabriel és un home de mitjana edat condemnat pel règim a ser deportat a causa de la seva homosexualitat. Antonietta, la seva veïna fins llavors desconeguda, mare de família exemplar, és rebaixada a servent de la família i engendradora de fills que el deliri feixista requereix i premia, mentre, el seu marit es recrea amb prostitutes, o el que és pitjor, es relaciona amb una dona culta que ofèn l’origen camperol i ignorant de Antonietta,. La sensibilitat i empatia de tots dos els apropa i deixa a flor de pell la seva emotivitat, tot i Antonietta s’equivoqui seva necessitat de ser tractada com a ésser humà amb un impuls d’una altra classe.